Çocuk Esenliği – Ufuk Yeşil

Dergimizin ilk sayısında, geleceğimizin ışıkları olan çocuklar hakkında önemli bir çalışmayı paylaşmak istiyorum. 2022 yılında Sivil Toplum Geliştirme Merkezi Derneği’nin Ankara’da düzenlediği Sivil Sesler Festivali’nde tanıştık “Çocuk İstismarı ve İhmali ile Mücadele Derneği (ÇİP)” ile. Dernek sözcüsü, Sayın Volkan Çolakoğlu, “çocuk esenliği” konusuna değindiğinde kulak kabarttığım bir çalışma olmuştu. Derken dernek hakkında daha fazla bilgi alıp sosyal medya hesaplarını takip ettim. Büyük bir ilgiyle de takip etmeye devam ediyorum. Size bu sayıda hem biraz derneği tanıtmak hem de “14 Güvenlik Kuralı”nı sunmak istiyorum.

Çocuk İstismarı ve İhmali ile Mücadele Derneği (ÇİP) neyi amaçlar, neler yapar?

23 Nisan 2018 tarihinde faaliyetlerine başlayan Çocuk İstismarı ve İhmali ile Mücadele Derneğinin kuruluşunun temel amacı, çocukların hiçbir ihmal ve istismar türüne maruz kalmadan, huzur, güven ve mutluluk içinde büyüyecekleri bir dünya oluşturmak için çalışmaktır. Bu amaç doğrultusunda dernek; eğitimler, paneller, söyleşiler, konferans ve kongreler düzenlemekte, bilimsel temelli çalışmalar yürütüp yayınlar üretmektedir.

Derneğin hazırladığı Çocuk Esenlik Kılavuzu’nda çocuk şöyle tanımlanıyor:

18 yaşını doldurana kadar her insan yavrusu çocuktur.

Peki ya “çocuk istismarı?

Çocuğun bedensel, gelişimsel ve ruhsal sağlığını olumsuz yönde etkileyen her türlü tutum ve davranış, eylem ya da eylemsizlik; çocuk istismarıdır.

Dernek bu noktada “çocuk esenliği” dediğimiz kavramı ele alıyor ve şöyle açıklıyor:

Çocuk esenliği, çocuğun sağlıklı ve iyi olma halidir.

Kılavuz, aşağıda paylaşacağım 14 güvenlik kuralını çocukların odasında, onların görebileceği bir yerde yapıştırmayı öneriyor. Bu kuralları öğrenip uygulaması oldukça önemli.

2. SAYFA 

14 GÜVENLİK KURALI

 

    1. Yalnız yerler güvenli değil. Ben hep arkadaşlarımla oynarım.

    1. Tanımadığım kişilerden şeker, hediye almam.

    1. Ailemden izinsiz arabalara binmem.

    1. Yardım istersem, üniformalı birinden isterim.

    1. Kendi adımı, annemin adını, babamın adını bilirim. Telefon numaralarımızla adresimizi de bilirim.

    1. Su birikintisi, kuyu, havuz, nehir veya denize yanımda yetişkin olmadan yaklaşmam ve girmem.

    1. İstemediğim şeylere hemen “Hayır” derim.

    1. Tedirginsem hemen oradan uzaklaşırım, kaçarım.

    1. Yabancı biri bana dokunursa, buna izin vermem. Biri bana dokunduğunda kötü hissedersem de “Hayır bana dokunma!” derim. Bu, benim en doğal hakkım!

    1. Sesim, alarmımdır benim. Tedirginsem, korkarsam hemen bağırırım. Çekinmem.

    1. Başkalarıyla konuştuklarımı aileme söylerim.

    1. Bir yere gitmeden önce aileme sorarım.

    1. Korkarsam, kendimi kötü hissedersem, hemen birine söylerim.

    1. Büyük biri benden yardım isterse, yardım etmeden önce ailemden izin alırım.

Çocuk Esenliği Kılavuzu dosyasını indirmek için buraya tıklayın.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutlayacağımız/kutladığımız şu günlerde, çocuk esenliğini düşünmemiz ve çocukların sağlıklı ve iyi olma halini korumamız her şeyden önce bir zorunluluk. Tüm çocukların günü kutlu olsun!
Çocuk İstismarı ve İhmali ile Mücadele Derneği, çocuklarla ilgili her konuda dernekle iletişime geçilebileceğini ve ücretsiz hukuki ve psikolojik destek alınabileceğini bir kez daha hatırlatıyor. Derneğe 0551 973 26 55 7/24 WhatsApp iletişim hattı üzerinden ya da bilgi@cip.org.tr e-posta adresinden ulaşabilirsiniz.

Previous Mart & Nisan: Geçmişin Güncesi – Merve Gülmez

Biz Kimiz?

2018’den bu yana sanatta ifade özgürlüğü hak temelli faaliyet gösteren Leyli Sanat Derneği, edebiyat alanındaki çalışmalarını güçlendirerek hem sivil toplum alanına hem de sanat dünyasına nitelikli, çeşitli ve kapsayıcı içeriklerini sunmak için SİYAH E-Dergi Projesi’ni yürütüyor.

İletişim Bilgilerimiz

© 2024 Leyli Sanat Derneği, Tüm hakları saklıdır.